Expositie 'Ongekend ornament'


In het voorjaar van 2018 gebeurt er iets bijzonders op Huis Bergh. Met een enorme kraan worden zware brokken Baumberger zandsteen op de binnenplaats van het kasteel getakeld. Deze brokken zandsteen vormen samen de originele, rijk versierde, barokke ingangspartij die eeuwenlang de ingang van Huis Bergh sierde. In een frame en onder een overkapping is deze deuromlijsting uit 1700 weer veilig te zien op de binnenplaats van het kasteel.

Om dit heugelijke feit te vieren en om een onderbelicht aspect van het kasteel onder de aandacht te brengen, wijdt Huis Bergh een tentoonstelling aan Baumberger zandsteen. De presentatie gaat in op de geschiedenis van de winning van het zandsteen, wat er zoal nodig was om de steen te winnen, met welke gereedschappen werd gewerkt en hoe het transport verliep. Deze steensoort was geschikt als bouwmateriaal maar vooral als materiaal voor beeldhouwers. Talrijke gebeeldhouwde ornamenten sieren kerken en kloosters vooral in het grensgebied maar ook op andere plekken in Nederland en Duitland.

Oswald III, graaf van den Bergh (1646-1712) gaf veel geld uit aan de verfraaiing van zijn kasteel. Veel van de bestellingen voor tuinbeelden en -vazen, deuromlijstingen, balustrade en pilaren kwamen terecht bij de beeldhouwer Jan Rendeles uit Coesfeld (Dld). Voor de tentoonstelling kan er worden geput uit het rijke archief van Huis Bergh waarin zich correspondentie en modeltekeningen van de beeldhouwer voor de graaf bevinden.

Zoals veel beeldhouwers uit zijn tijd deed Jan Rendeles zijn inspiratie voor de versieringen op aan de hand van ornamentprenten. Deze prenten tonen voorbeelden van druiventrossen, festoenen, grotesken, zeemeerminnen, bloemen en guirlandes. Voor het maken van de fraai versierde ingangspartij van Huis Bergh gebruikte Rendeles zeker ornamentprenten als voorbeeld.

In het kader van deze tentoonstelling is er ook een autoroute die langs kerken en kloosters leidt waar fraaie beeldhouwwerken van Baumberger zandsteen te zien zijn. De route begint in 's-Heerenberg en eindigt in Havixbeck (Duitsland) en vice versa. In Havixbeck is een landsteenmuseum waar u zich nog verder kunt verdiepen in zandsteen.
20-04-2018 t/m 31-10-2018
Dinsdag 12:30 - 16:30
Woensdag 12:30 - 16:30
Donderdag 12:30 - 16:30
Vrijdag 12:30 - 16:30
Zaterdag 12:30 - 16:30
Zondag 12:30 - 16:30
€ 7.00 - € 11.00
yipee! an advertisement