Dubbelcollege 'De onzichtbare eco-crisis'

Door toekomstonderzoeker Sietske Veenman en plantenecoloog Hans de Kroon
Heb je gemerkt dat je autoruit aanmerkelijk schoner blijft in de zomer? Dat er minder insecten zijn? Waarschijnlijk niet. De ecologische crisis voltrekt zich onder onze ogen maar blijft een onzichtbaar, ongrijpbaar en complex probleem. Kom luisteren naar toekomstonderzoeker Sietske Veenman en plantenecoloog Hans de Kroon en denk verder over de vraag hoe we grip kunnen krijgen op de onzichtbare eco-crisis.

Hoewel we steeds meer weten over de reikwijdte, de gevolgen nu en de verwachte toekomstige gevolgen, blijft het lastig om grip op de ecologische crisis te krijgen. De onzichtbaarheid van de ecologische crisis helpt niet bij het in kaart brengen van dit complexe probleem. Er zijn al verschillende 'weak signals' geweest wat betreft onze biodiversiteit: indicatoren die wijzen op een verandering in trends of ecosystemen, waarop actie zou moeten worden ondernomen.

Zo hebben in 1994 bijenhouders uit Frankrijk alarm geslagen dat veel bijen in de zomer niet terugkwamen naar hun korf. Later bleek er inderdaad sprake te zijn van een massale bijensterfte door pesticiden. Maar wat is een echt signaal en wat niet?

Na afloop van de lezingen gaan Veenman en De Kroon in gesprek onder leiding van programmamaker en filosoof Lisa Doeland. Deelname is voor medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en PV Radboud-leden gratis.
23-01-2018
Dinsdag 19:30 - 21:00
€ 5.00
yipee! an advertisement