Documentaire & gesprek over oorlog in cyberspace

Met film 'Zero Days'. Mmv filosoof en digital security deskundige
We zijn totaal afhankelijk van internet. Onze ziekenhuizen, media, supermarkten functioneren niet meer zonder. Dat is goed, maar het maakt ons ook kwetsbaar. Kwaadwillenden kunnen met relatief weinig moeite veel schade aanrichten en het openbare leven plat leggen. Bekijk de documentaire Zero Days over een cyberaanval van de Amerikanen tegen Iran en denk daarna verder over oorlogen in cyberspace.

Gewoon versus cyber
Wat onderscheidt een gewone oorlog van een oorlog die uitgevochten wordt in cyberspace? Is het zinvol om daarin een onderscheid te maken? Maakt een oorlog in cyberspace de ontwrichtende kracht van oorlog juist groter, of hoeven we zo bang niet te zijn?

Breuk of voorzetting
Filosoof Evert van der Zweerde gaat in op de politiek-filosofische kant van de zaak. In hoeverre zijn dergelijke cyberwar-handelingen een breuk met het verleden? Of zijn ze veeleer een voortzetting van klassieke geopolitieke machtsspellen, maar dan met andere middelen?

Wake-up call
Digital security-deskundige Merel Koning staat stil bij digitale kant van het verhaal. De documentaire Zero Days is opgebouwd als een thriller. Is dat overdreven? Of zijn we ons te weinig bewust van de kwetsbaarheid van het internet en de manier waarop ons bestaan inmiddels totaal met internet vervlochten is en we er afhankelijk van zijn? Is een wake-up call hard nodig?

Zero Days
Zero Days gaat over het Stuxnet virus, een in 2010 ontdekte digitale worm die tegen de Iraniërs gebruikt is en vermoedelijk een joint venture van de Amerikanen en de Israëli was. De documentaire – hoogst actueel, zo bleek onlangs nog bij de wereldwijde software aanval met WannaCry – staat niet alleen stil bij de manier waarop oorlogsvoering zich naar het digitale domein verplaatst, maar ook bij de kwetsbaarheid van onze op internet gestoelde samenleving
20-06-2017
Dinsdag 19:30 - 22:00
€ 5.00
yipee! an advertisement