Expositie Honderd heiligen


De tentoonstelling in Huis Bergh vertelt over de heiligen in de collectie en onderzoekt wat heiligennamen nu nog betekenen. Het levert boeiende verhalen op. Denk aan de heilige Antonius, die wordt aangeroepen als iemand iets kwijt is of de heilige Gertrudis, die werd aangeroepen als er muizen- of rattenplagen waren.

Veel Nederlandse voornamen zijn afgeleid van heiligennamen zonder dat de bezitters van die namen zich daarvan bewust zijn. Interessant en vermakelijk is de film met verhalen van personen waarvan de voornaam is afgeleid van een heilige. Ze vertellen of ze iets herkennen in de eigenschappen van die heilige. In de zaal met Honderd Heiligen kan de bezoeker zijn eigen heilige opzoeken en zich daarbij (laten) fotograferen.

Bij de 'heiligen-audiotour' komt de nadruk te liggen op het kijken naar het object. Wat of wie zie je? Hoe weet je wie er afgebeeld wordt? Ook komt er ruimte voor verdieping voor de bezoeker die graag wat dieper op het onderwerp ingaat. Voor kinderen is er een zoektocht in de collectie naar attributen van heiligen en wordt uitgelegd wat de betekenis ervan is.

Foto: Kasteel Huis Bergh
07-01-2018 t/m 24-02-2018
Zaterdag 12:30 - 16:30
Zondag 12:30 - 16:30
€ 6.00 - € 10.00
yipee! an advertisement